Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

HTML

Rafkó

Rafkó, okosságok, lehúzások, piaci-, vásári- és másholi dumák, történetek - avagy (túl)élni nem csak Budapesten kell.

Elérhetőség

Ide írhatsz nekem, ha kommentelni nem akarsz: rafkoblog@gmail.com


Felelősségvállalás:

A blog a 18+ korosztálynak szól.

A blogon olvasottakat senki ne utánozza vagy ismételje meg! Nem azért, mert jogvédett ötletek ezek. Hanem, mert legtöbbjük olyan bűncselekmény, amiért annak elkövetője vagy elkövetői már bűnhődtek, vagy jelenleg is büntetésüket töltik. Illetve ezúton közöljük az itt olvasottakból "megvilágosodni vágyó elmebajnokoknak", hogy az információk felhasználásából eredő esetleges károkért és hátrányokért semmilyen felelősséget nem vállalunk!

A bepötyögött történetek valós, megtörtént eseményeken alapszanak, nagyon is! De egyébként kitalált történetek. Valamint néhol magán a kitaláción is módosítottunk, hogy a történet kerek legyen, illetve, hogy ne sértse senki önérzetét, aki esetleg érintett lehet. Így, ha valaki magára ismer, az csakis a véletlen műve. Az itt leírtakból mindenki vonja le a megfelelő konzekvenciát és okuljon, hogy őt ne tudják hasonló módon rászedni. Valamint nevessen, ha egy-egy történet arra készteti.

A blog minden bejegyzése saját szellemi termék, azokat felhasználni csak hivatkozással szabad, irásos hozzájárulás után.

Rafkó a FÁCSÉN

Friss topikok

  • mitisirjak: Az irományod fárasztó volt,ezért nem is tudtam végig olvasni,csak pár okosnak tűnő mondatod, amibő... (2014.12.07. 09:27) Dzsehova tanúi -a szerk. bejegyzése
  • Rafkóblog: @Szerda Úr: Igen, már tegnap is láttam ugyanezt a hirdetését másik blogon is... én adok neki egy e... (2012.03.26. 09:45) Vendéghányás ft./vs. dohányzás -a szerk. bejegyzése
  • Mosolyszemű: Követem az eseményeket,haladjatok már,olvasnék..... (2012.03.16. 09:18) Miért?
  • Rafkóblog: @paraZITA: nem tudom, hogy minek kellene hívni. Csak sztorizgatok. (2012.03.13. 09:21) UPDATE!

Vendéghányás ft./vs. dohányzás -a szerk. bejegyzése

Rafkóblog 2012.03.24. 13:00

Az általam is előszeretettel követett Szíveslátás, vendéghányás... blogon (vendeghanyas.blog.hu) ma-tegnap téma lett a dohányzás.

(Előzmények ITT és ITT.)

Az ott felmerülő kérdéskör kapcsán ide posztolnék egy-, még 2008-ban érveléstechnikára készített disputát. Azaz disputa párt. Érvet és ellenérvet. A pontos cím, téma ez volt:


Kellenek-e további szigorítások a dohányzással kapcsolatban? Be kell-e tiltani?

 

Jó pár éve készült, nem vendéglátós szempontból, civilként írtam. Illetve az akkori szabályozások még mások voltak, a dohánytermékek árai is. Szerintem azonban ma is helytálló. Nem update-elem.

Íme...

 

Érvek a szigorítás mellett

A cím maga a vita tétele, ti. nem az a kérdés, hogy a dohányzás jó-e, kell-e, egészséges-e, vagy nem, hiszen nem kell sok időt tölteni szakirodalmakban való keresgéléssel ahhoz, hogy számtalan kutatásról, kísérletről olvashassunk, melyek egyöntetűen bizonyítják a dohánytermékek élvezetének rövid- és hosszabb távú káros hatásait. (Ilyen pl. az Országos Egészségfejlesztési Intézet oldala (ahol többek között kutatási statisztikákat is leközölnek 1960-tól napjainkig a bizonyíthatóan a dohányzás következtében elhunytak elhalálozási okairól, tehát a dohányzás káros hatásairól), vagy pl. a brit The Lancet orvosi szaklap ide vonatkozó kutatás közlései.)

Az én olvasatomban két gondolatmenet mentén érdemes megközelíteni a témát (a vita kritériuma). Egyrészt a nem dohányzó populáció jogainak-, másrészt pedig a dohányzók társadalmi felelősség fel nem vállalásának szempontjából.

Először is nézzük a jogokat, többek között rögtön pl. az én jogaimat.
Mint nemdohányzó, nap mint nap tapasztalom a dohányzás üldözendő artafactumait, úgy mint rizikófaktorok, mint pénzpazarlás, és nem utolsó sorban, mint bűzös mocsok.

Először is, a fentiekben már tettem utalást a rizikófaktorokra, a betegségekre a szakirodalmak kapcsán, most, még, csak annyit tennék hozzá a jogok kapcsán, hogy alkotmányos jogaim sérülését érzem, amikor valaki a buszmegállóban az orrom alatt eregeti az áporodott lehelettel vegyített és nikotinnal és korommal és egyéb karcinogénekkel mérgezett bűzgomolyagokat. Amikor nincs lehetőségem úgy szórakozni nemdohányzó barátaimmal, hogy közben, kompromisszumként, ne kelljen pl. télen halálra fagynom az utcán vagy a Nyulak szigetén. Illetve, ha jól tudom, van ilyen hely, de az nem feltétlenül egy átlag pályakezdő pénztárcájához szabott.

Mi következik ebből? Akaratomon kívül passzív dohányossá válok.

Az OEFI szerint ez a következőt jelenti:
„Egy füstös bárban, szórakozóhelyen eltöltött két óra annyit jelent, mintha négy szál cigarettát szívott volna el a nemdohányzó ember. Olyan étteremben, ahol külön szakasz van a dohányosoknak és a nemdohányzóknak, de egy légterű a helyiség, két óra eltöltése másfél cigaretta elszívását jelenti. Munkahelyen, ahol nem tiltott a dohányzás nyolcórás munka mellett hat szál cigarettát Otthonában, huszonnégy óra alatt, egy doboz cigarettát elfogyasztó társ mellett három szál cigarettát szív el a passzív dohányos.”
Ehhez a részéhez nem tennék egyenlőre többet hozzá, hagyok mindenkit feljönni a döbbenetből!

Pénz …

Mivel minden cigarettának más az ára, ezért csak megközelítő számítást végeztünk 400, 500 és 600 Ft-os cigaretta árak mellett napi egy doboznyi fogyasztással.

               400 Ft/doboz   500 Ft/doboz   600 Ft/doboz
1 hét        2 800 Ft          3 500 Ft            4 200 Ft
1 hónap    11 200 Ft        14 000 Ft          16 800 Ft
1 év         134 400 Ft       168 000 Ft         201 600 Ft
10 év       1 344 000 Ft     1 680 000 Ft      2 016 000 Ft

Ezek csupán a dohányzás közvetlen és könnyen kiszámítható költségei.

És itt érnek össze az altémáim, melyek mentén elkezdtem feltárni ezt a jelenséget, ti. rizikófaktorok, pénz, és a DOHÁNYOSOK FELELŐSSÉG FEL NEM VÁLLALÁSA …  Mivel a dohányzás VALÓJÁBAN ennél többe kerül.

A dohányosok és néha a környezetükben élők is gyakrabban betegszenek meg felső légúti megbetegedésekben, hurutokban és tüdőgyulladásban, ráadásul gyakrabban is járnak orvoshoz. Ez pl. gyógyszerek vagy a kieső munkanapok szintjén plusz kiadásként jelentkezhet. Hosszú távon a családi kasszát megterhelik a dohányosok esetében nagyobb gyakorisággal előforduló daganatos és szív-érrendszeri megbetegedések, amelyeknek természetesen nemcsak pénzügyi, hanem érzelmi terhei is vannak. Akárcsak annak, ha a cigaretta eltereli egy sofőr figyelmét, aki, az úton közlekedőket is magával sodorva, nagyon könnyen közúti baleset áldozatává válhat.

A felelősség fel nem vállalása pedig társadalmi szinten is jelentkezik, hiszen a gyógyszereink, sokan nem is tudják, az államnak is pénzbe kerülnek, akárcsak a műtétek, vagy csak maga az kórházi ellátás. Gazdasági szinten pedig a kieső munkanapok nem csak a betegnek jelent kevesebb bért: a munkaadónál termelés csökkenés és többletköltségek jelentkeznek, és így közvetve a GDP sem nő, csökkennek az állami bevételek is.
Így lesz kevesebb közmű és egyéb infrastruktúra, emiatt kell további adókkal vagy a reálbérek emelésének odázásával pótolni a költségvetési hiányokat.


Természetesen nem azt akarom ezzel mondani, hogy a dohányosok AZ ország, vagy EGY ADOTT ország kizárólagos rákfenéi! Ugyanakkor mindenképpen hasznosnak tartom, legalább kísérleti jelleggel szigorítani a nem dohányzók érdekében a vonatkozó törvényi passzusokat, és a társadalom reakciójától függően sokkal, vagy kezdetben csak „legalább valamennyivel” szigorításokat bevezetni. A fokozatosság híveként be nem tiltanám, sőt, kezdetben én csak a közterületekre vonatkoztatva gondolom, hogy szükséges a felelős döntés az ügyben.
 

Érvek a szigorítás ellen

A cím maga a vita tétele, ti. nem az a kérdés, hogy a dohányzás jó-e, kell-e, vagy nem, mert a dohányzás olyan, amilyen. És természetesen senkit sem szeretnék rávenni a dohányzásra, hiszen mindenki tisztában van azok LEHETSÉGES káros mellékhatásaival.
 

 

A vita apropóján volt szerencsém megismerkedni a Füstölgők Társaságával, melynek elnöke, dr. Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója, valamint tiszteletbeli elnöke, Jancsó Miklós – akik már 1998-ban levelet írt a nemdohányzók védelme érdekében előkészített törvénytervezetről a képviselőknek. Ennek hatására az új kormány később kisebb módosításokkal újra kezdte a törvény megvitatását, s ezután nyílt igazából módjuk arra, hogy elmondják véleményüket.
 

Véleményüket mondtam, de mondhatnám, hogy véleményünket. Hiszen a témával kapcsolatos ellenmondásos gondolatokat a velük való megismerkedésem tette rendbe.


Fontos célnak tartom, hogy érjük el, hogy egy legálisan kapható terméket emberhez méltó körülmények között fogyaszthassunk el, anélkül, hogy másokat zavarnánk, vagy kirekesztve éreznénk magunkat.
A dohányzással kapcsolatos álláspontom így nem lehet más, mint az, hogy a dohányzás bizonyos kockázatokkal jár, és csak olyan felnőtt fogyasztók döntése lehet, akik tisztában vannak a kockázatokkal.

Ez hozzávetőlegesen egy olyan döntés, mint, hogy milyen könyvet olvassak, vagy, hogy mit egyek. Így ki kell állni azokért a jogokért, amelyek a dohány termékeket fogyasztókat megilletik és nem gondolom, hogy néhány anti-dohányos szervezet "Szokj le, vagy halj meg!" logikája valódi eredményekhez vezet.
 

A jelszó: hit a választás szabadságában!

Betegségek, kockázatok …

A dohányzással párosított egészségügyi kockázatokat elsősorban járványtani, népegészségügyi statisztikák vizsgálatain nyugszanak, amelyek azonban arról nem beszélnek, hogy egy adott dohányzó elkerülhet-e egy dohányzással kapcsolatos betegséget, ha kevesebbet dohányzik, és hogy minden dohányzási szokás összekapcsolható-e a megnövekedett egészségügyi kockázatokkal. Tehát nem tesznek különbséget a dohányzó „fogyasztási mennyisége” és a dohánytermékek típusai között.

Ezen túl, ha a betegségekre hivatkozva szeretnénk a dohányosokat nehezebb helyzetbe hozni, gondoljunk csak az élelmiszereinkben található, számos esetben utánkövethetetlen adalékanyagokra, állományjavítókra, színezőanyagokra! Sőt, hamar eljuthatnánk oda, hogy tiltsuk be a körút mentén történő sétát a szmog miatt, tiltsunk be minden olyan közlekedési eszközt, amelyikkel előfordulHAT közúti baleset, és az anyagi ráfordítások miatt minden addiktológiai, azaz szenvedély beteget nyilvánítsunk eredendően bűnösnek.
Persze erős a túlzás, ezzel csupán a helyzet azon vetületére szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy a dohányzás bírálói sokszor nem látnak túl az orruknál és így hajlamosak boszorkány üldözés szintjére alacsonyítani és így teljesen életszerűtlenné formálni az amúgy valóban fontos témát.

 

Ezen túl, a dohányzás számos esetben közösségformáló erőként is funkcionálhat. Segítheti a beilleszkedést azok számára pl., akiknek a szocializálódás során a társas kapcsolatok kialakítására eleddig kevesebb figyelmet fordíthattak. Tudom, nem ez a legjobb módja, de ad hoc tűzoltásra kiváló…


Végül, szeretném felolvasni a Füstölgők Társaságának etikettjét, aminek betartásához nem kell más, csak egy kis többlet figyelem, és remélem: egyértelműen kiderül, hogy a dohányzó ember is csak ember.

Így hangzik:

• Zárt térben csak a dohányzásra kijelölt helyen gyújtson rá.
• Mindig kérjen előzetesen engedélyt a társaságában lévőktől a rágyújtásra!
• Gyermek, fiatalkorú vagy várandós kismama közelében soha ne gyújtson rá, még a saját autójában sem.
• Ügyeljen arra, hogy cigarettájának füstje ne zavarjon másokat, lehetőség szerint törekedjen a levegő és a környezet tisztaságának megóvására.
• Mindig oltsa el a csikket a dohányzást követően!
• A csikket ne dobja ki a kocsiból, ne szórja szét a közterületen.
• Soha ne gyújtson rá olyan helyen, ahol tiltott a dohányzás, mint például a benzinkúton!
• Óvja a dohányzásra kijelölt helyek tisztaságát és szellőztessen rendszeresen!
• Ne feledje, a felnőtt ember dohányzása csak akkor „magánügy”, ha nem veszélyeztet, vagy zavar másokat.

 

 

 

 

 

A tartalmi mondanivalóvel lehet érdemes vitázni, minden mást érintő kritika észrevétel esetén, annak leírása előtt kérlek, olvass utána a disputa definíciójának.

Címkék: dohányzás cigi törvény megszüntetés tilalom nemdohányzók

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rafko.blog.hu/api/trackback/id/tr144336903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

D4M13N 2012.03.24. 14:09:11

Na ide is hozzászólok.
Annak a parasztnak aki kidobja a kocsiból a csikket a szivargyújtóba dugnám a farkát.A leggyűlöltebb dolog a világon.

A pró és kontra olvasása alatt hellyel közzel bólogattam.Köszi a posztot!

2012.03.24. 20:37:53

Megszűnt a több évtizedes munkahelyem.
Saját kezembe kellett venni a sorsom alakulását, ezért kezdtem el keresni az interneten. Így bukkantam rá a KMD által kínált lehetősére, melyet mindenkinek ajánlok a mellékelt honlapon:

kmdholding.com/hub3p3a

Rafkóblog 2012.03.24. 21:26:49

@Hiteles007: Nem torlom a bejegyzesed, de kerlek tobbet ne hirdess itt semmit. Kulonosen ne mlm szagu bullshit-et...

Szerda Úr · http://vendeghanyas.blog.hu 2012.03.26. 09:20:43

@Rafkóblog:

nekem 6 posztomat teleszemetelte, többszöri figyelmeztetés ellenére is, végül kitiltottam

Rafkóblog 2012.03.26. 09:45:08

@Szerda Úr: Igen, már tegnap is láttam ugyanezt a hirdetését másik blogon is... én adok neki egy esélyt, itt még csak most kezdte, de a legközelebbinél már nem hagyom fent ... azért kösz az infót!
süti beállítások módosítása